Град Приморско

Град Приморско

Град Приморско е на 55 км южно от гр. Бургас, в непосредствена близост до курортите Китен и Лозенец. Приморско е град в Югоизточна България, който се простира върху малък полуостров между заливите Стамополо и Дяволски. Той се радва на изключително живописен пейзаж, съчетание от бистро сини води, скални възвишения и златисти брегове. Приморско е част от уникалния и единствен по рода си екологичен природен парк “Странджа”, в подножието на Странджа планина, а в съседство се намира защитения от UNESCO природен резерват “Перла”. Приморско ще ви омагьоса със своята дълга пясъчна ивица, безкрайна морска шир и страхотните условия за релакс, които предлага. Градът разполага с 3 плажа, чиято вода е една от най-чистите по българското Черноморие. В Приморско има всички необходими предпоставки за практикуване на водни спортове като каране на джет, разходка с лодка, играене на плажен волейбол, риболов и т.н. Приморско предлага голям избор за почивка и забавления – от вземане на слънчеви бани, до посещение на природни и исторически забележителности и изкарване на весели моменти в някой от многобройните ресторанти в курорта Гостите на Приморско могат да се наслаждават на много ресторанти, дискотеки, аквапарк, атракциони и други увеселителни заведения. Забавлението в Приморско е гарантирано! В Приморско ще намерите всичко, което прави една почивка пълноценна и незабравима – красива природа, невероятни плажове, възможности за спорт и туризъм.

Резерватът Ропотамо

Резерватът Ропотамо

Eдни от най-прочутите резервати в България се намират именно в непосредствена близост до град Приморско. Това са Водни лилии и Ропотамо, защитени територии като блатата Аркутино и Стамополу, както и пясъчните дюни Перла. Всички те са защитени и световно известни и са предпочитана дестинация за любителите на природните хубости. Резерватът Ропотамо се намира на 50 км южно от Бургас и обхваща обширни местности, разположени по течението на едноименната река. Това е един от най-старите резервати в България – обявен е за такъв още през 1940 г. На неговата територия се намират нехарактерните за тези географски ширини лонгозни гори, а също и някои интересни и красиви скални образувания, дюни, терасовидни брегове, блата и мочурища. По бреговете на река Ропотамо сред гъстите гори могат да се видят лиани, а в крайречните езера около по-плитките води се намират находища на блатна тръстика и красива водна лилия. Тук се намира и ограничено находище на рядкото растение с медицинско значение морски пелин – от него се произвеждат лекарства срещу паразити. Над 100 растителни вида, които се срещат в резервата, са включени в Червената книга на България за застрашени от изчезване растения. При устието на реката солеността на водата е по-висока от нормалното, което е предпоставка за богатото рибно разнообразие - морски риби навлизат в по-сладките води, за да търсят храна. В резервата се срещат близо 250 вида птици, а 71 от тях са вписани в Червената книга на България като застрашени от изчезване. Ако сте решили да разгледате природните забележителности на резервата, потърсете услугите на организаторите на разходки с лодки. За около час на корабчето по течението на реката и обратно ще видите много красиви места, странни скални форми, а също и при добро време ще се насладите на гледката от многото костенурки, накацали за храна или почивка по крайречните камъни и растения. Най-любопитната за туристите част от културата тук е свързана с тази от времето на траките. Открити са 4 светилища, 12 долмени и над 10 могилни некропола оставени от траките.

Светилището Беглиг Таш

Светилището Беглиг Таш

Светилището Беглик Таш олицетворява култа към Слънцето и е част от тракийските паметници. Със сигурност всеки трябва да зърне уникалните скални образувания Лъвската глава, фиордите и тюленовата пещера в Маслен нос. Тракийското светилище беше открито през 2003 година и се определя като най-ранното, открито досега тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Проведените проучвания доказаха, че още в края на бронзовата (XIII в.пр.Хр.) епоха тук е кипяла активна човешка дейност. Светилището се състои от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ около 6 дка. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникално форми. Още с началото на разкопаването бяха открити материали, които категорично доказаха, че тук дълго е функционирало тракийско светилище, от XIV пр. Хр. до IV век. През 2003 година бяха разчистени и проучени останките от средновековната църква „Св. Параскева”. В центъра на светилището за първи път се откриха доказателствата, че обекта представлява култов комплекс с прилежащи, обслужващи помещения и предполагаемата застроена територия е над очакваното. Древният път на птиците Вия Понтика Древният път на птиците Вия Понтика характеризира района на Приморско като изключително екологично чист. Забележителността е дарена с уникална флора и фауна, които придават колорит и екзотичност. Други забележителности: Интересни за туристите са руините от древната крепост Азине, тракийските долмени от VІ в. пр. н.е. и останките от предхристиянския параклис „Св. Параскева“. В района на Приморско има доста интересни забележителности като музейната сбирка „Българската Ясна поляна“ в с. Ясна Поляна и параклиса „Св. Троица“ в с. Ново Паничарево.